Чи могли б динозаври знову захопити Землю?

Палеонтологи вважають, що важко передбачити, як би динозаври, такі як тиранозавр, трицератопс і стегозавр, еволюціонували, якби клімат і температура на Землі повернулися до умов крейдяного періоду. Еволюція залежить від непередбачуваності, випадковості та природного відбору, які спрямовують життя на неочікувані шляхи.

Що кажуть науковці?

За словами американського палеонтолога Стівена Джея Гульда, він питався, як змінилася б Земля, якби життєва стрічка перезапустилася через час. Світ сьогодні був би іншим, можливо, навіть значно відмінним.

Еволюція не є неминучою, і навіть невеликі випадкові впливи можуть змінювати напрямок розвитку життя кожного разу, коли життєва стрічка відтворюється.

Чи можливе повторення?

Проте дослідники вважають, що динозаври, ймовірно, не з’явилися б знову на Землі.

«За скам’янілими рештками ми бачимо, що вимирання є незворотнім процесом. Види, які вимирають, не повертаються. Наприклад, трилобіти вже ніколи не з’являлися знову, навіть при схожих на сьогоднішній кліматичних умовах, які панували в часи їхнього пікового розвитку в океанах. І хоча можливо, що динозаври або щось схоже могли б еволюціонувати, конвергенція — сильний фактор, що визначає розвиток видів під впливом подібних кліматичних та екологічних умов. Наприклад, птахи (які виникли з динозаврів) та кажани розвинули крила для польоту», — зауважують дослідники.

Експерти додають, що в кліматі, схожому на крейдяний період, тиранозаври і трицератопси, ймовірно, не могли б еволюціонувати знову, але інші великі, неспритні рептилії могли б мати таку можливість.