Парламент прийняв законопроект про підвищення обороноздатності

22 травня український парламент ухвалив законопроєкт № 11092, спрямований на поліпшення системи початкової загальновійськової підготовки щодо навчального предмету «Захист України». Закон був підтриманий 297 депутатами і має на меті підвищення рівня обороноздатності держави.

Підготовка учнів

Як повідомило Міністерство оборони України, початкова загальновійськова підготовка буде включати військово-патріотичне виховання та буде проводитися на третьому рівні повної загальної середньої освіти. Навчання буде здійснюватися у закладах загальної середньої, професійної та фахової передвищої освіти. Програми навчання розроблятимуться Міністерством освіти і науки України за згодою Міністерства оборони України.

Мета підготовки

Головною метою підготовки є формування учнів початкових загальновійськових знань і спеціальних компетентностей у сфері оборонної свідомості.

«Прийняття цього законопроєкту є дуже важливим кроком у формуванні оборонної свідомості громадян та підвищенні рівня обороноздатності держави. Система підготовки в сучасній та доступній формі повинна входити до життя кожного українця. Основи медичної допомоги, початкові навички керування безпілотними апаратами, основи виживання в кризових ситуаціях, основи тактики — ці навички повинні бути максимально поширеними. Попереду ще багато роботи, проте прийняття законопроєкту є тим поштовхом, який допоможе перезапустити процеси військово-патріотичного виховання та створити відповідну якісно нову та ефективну систему», — зазначила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.