У Коломаках відкривають «віртуальний замок» — перший крок до музею

У Коломаці Богодухівського району незабаром планують відкрити центральний краєзнавчий музей, а поки що місцева молодь запустила його онлайн-версію під назвою «Коломацький замок», повідомляє «Слободський край».

Онлайн-музей «Коломацький замок»

На веб-сторінці «Коломацького замку» представлені відредаговані архівні документи, репродукції старовинних картин та реконструкції історичних зображень. Серед експонатів — герб Коломака XVIII століття, план поселення того ж періоду, а також зображення місцевих храмів, шкіл і різних архітектурних об’єктів.

Ідея створення музею зародилася ще до початку повномасштабного вторгнення, коли було розроблено туристичні маршрути і виділено приміщення для експозиції. Однак з 2022 року це місце використовується для гуманітарної допомоги.

«Незважаючи на війну, життя триває, і ми вирішили відновити роботу над створенням музею. Наш край має велику історію, і створення краєзнавчого музею є дуже важливим. Ми маємо зібрати всю історію в одному місці і зберегти її,» — підкреслив голова Коломацької громади Володимир Гуртовий.

Ініціатори проекту закликають місцевих жителів долучитися до створення «справжнього народного музею» Коломацької громади.

Історія Коломака

Територія сучасного Коломака та його околиць була заселена ще в середині I тисячоліття до н.е. скіфськими племенами, про що свідчать городище в урочищі Лозовий Яр та група курганів. Вперше Коломак згадується в документах за 1571 рік як городище. До повномасштабного вторгнення в населеному пункті проживало 3844 особи.