МАГАТЕ: Безпілотник атакував Запорізьку АЕС, спровокувавши інцидент на реакторі

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про напад невідомого безпілотного літального апарата на територію та один з захисних куполів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). За інформацією МАГАТЕ, інцидент спровокував серію інцидентів на об’єктах реакторного блоку.

Інформація від Reuters та «Росатом»

Згідно із повідомленням РБК-Україна, інформація була отримана від агентства Reuters та сторінки МАГАТЕ у соцмережі.

Агентство Reuters наводить звинувачення російської корпорації «Росатом», яка вказала на Збройні сили України у здійсненні, за їхніми словами, трьох атак безпілотних літальних апаратів на ЗАЕС.

Атаки та наслідки

Відомо, що перша атака була спрямована на територію навколо їдальні, що призвело до поранень трьох осіб. Проте «Росатом» не уточнив, який саме тип зброї був використаний.

Пізніше безпілотник атакував зону завантаження вантажу, а потім влучив у купол шостого реактора. За даними корпорації, внаслідок атаки постраждали троє людей, один із них отримав серйозні травми. Місія МАГАТЕ в Запоріжжі підтвердила принаймні три прямих влучання в захисну конструкцію реактора.

Звернення до міжнародної спільноти

На цей час на АЕС відмічено нормальний рівень радіації та відсутність серйозних пошкоджень конструкції реактора.

Від російського МЗС звучать заклики засудити дії, які вони охарактеризували як «ядерний тероризм», проте українські військові відкидають звинувачення у свою адресу та вказують на російську причетність до інциденту.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав утриматися від дій, які порушують принципи МАГАТЕ та загрожують ядерній безпеці.